Príbehy

Prečítajte si príbehy ľudí, ktorým sme pomohli. 

Príbeh

Marty Matisovej

Pani Marta Matisová sa roky skúšala schudnúť i zdravšie jesť, ale výrazný úspech zaznamenala až s NFI v programe DôveraPomáha diabetikom.

Zvýšenú glykémiu som zaregistrovala v roku 2019. Navyše celý život bojujem s nadváhou. Začala som upravovať zloženie a množstvo jedla. Podarilo sa mi glykémiu aj váhu mierne znížiť. Pohyb som už zvýšiť nedokázala, pretože celé roky kráčam s veľmi malými prestávkami denne 4 až 8 km. Pred koronou som cvičila 3-krát v týždni pilates a 2-krát v týždni som navštevovala fitko. Okrem toho mám veľkú záhradu, v ktorej celé leto pracujem. ...Napriek všetkému sa mi glykémia stále nezlepšovala. Preto, keď som na stránke mojej zdravotnej poisťovne Dôvera našla možnosť vzdelávania v oblasti diabetu, prihlásila som sa tam. Bola som však presvedčená, že sa nič nové nedozviem, pretože som sledovala všetky zdroje, kde sa dali získať rôzne informácie o diabete. Mala som pocit, že sa cukrovke neubránim.

Tu som sa dozvedela o existencii NFI protokolu. Hneď po Novom roku som sa pustila do stravovacieho plánu. Z rozpisu stravovania som najskôr bola zaskočená. Boli tam väčšinou jedlá, ktoré sme nikdy nejedli a nič som o nich nevedela. Zistila som ale, že väčšina surovín je bežne dostupná aj u nás na dedine, kde je iba malý obchod. Raz za čas chodievam na veľké nákupy do supermarketov. 

Najskôr som si myslela, že príprava jedla bude dlhá a komplikovaná. Nikdy sme si nevarili zvlášť obed a zvlášť večeru. Keď si ale človek premyslí postupnosť, dá sa proces prípravy jedla skrátiť. Napríklad, ak je v jedle ryža, dám ju variť ako prvú a kým je hotová, prichystám zvyšok. Recept na kapustnicu hovorí o dlhom varení zemiakov v nej, aby zmäkli. Zmenila som to na postup, keď zemiaky uvarím v malom množstve vody a hotové ich pridám do kapustnice.

Prípravu jedla vôbec nepovažujem za obmedzujúcu, doma si varíme celé roky. Jedlá sú podľa mňa chutné najmä ak je možnosť ich dochucovať. Niektoré suroviny je možné nahradiť, ale v takom prípade je potrebná konzultácia s autormi NFI protokolu.

Prvé štyri týždne som vôbec nebola hladná. Neskôr sa v predpise objavili jedlá s veľmi nízkym počtom kalórií. Vtedy som si musela dať pozor, aby som sa na svoju dennú prechádzku v rýchlom tempe nevybrala pred jedlom, ale napríklad hneď po obede. Kým som na to prišla, stalo sa mi, že som dorazila domov doslova z posledných síl. Ale neurobil to nízky cukor v krvi. Pamätám si jeden taký prípad – cukor bol 4,9.

A ešte som zaregistrovala ďalšiu vec. Často som mávala bolesti pod pravým rebrom. V minulosti som absolvovala nejaké vyšetrenia, ktoré ukázali, že moje pečeňové testy neboli celkom v poriadku. Sono ukázalo stukovatenú pečeň. Tieto problémy som mala aj v období pred diétou. NFI diéta ich v priebehu zhruba dvoch týždňov odstránila a dodnes sa nevrátili. 

Stravovací predpis som dodržiavala presne, bez akýchkoľvek odchýlok. Mojou hlavnou ambíciou bolo dostať do normálu glykémiu. Tú som znížila zo 7 na 4,88. To, že som v mojom veku ešte aj schudla, je úžasné. Viem to oceniť najmä preto, že som sa v živote pokúšala chudnúť veľakrát. Za 70 dní som schudla z pôvodných 95 kg na 81 kg.

Príbeh lekárky a pacienta

Petra P.

Som lekárka. Diabetologička. Každý deň stretávam desiatky pacientov s diagnózou diabetes mellitus. Takmer každý má vo svojom okolí človeka s touto chorobou. Prognózy tohto ochorenia nie sú optimistické. Práve preto sa chcem podeliť o skúsenosť s novou metódou liečby diabetu 2. typu. 

Toto je výnimočný príbeh. Pre mňa, ako lekárku, aj ako človeka. Ale najmä pre Petra, ktorý si po 30 rokoch ťažkej choroby môže opäť užívať život so všetkým, čo k nemu patrí. Diabetik 2. typu je pre každého lekára pacient s  celoživotným ochorením, ktoré v priebehu rokov vedie k rozvoju chronických komplikácií. Príbeh Petra však zmenil môj pohľad na cukrovku. A priniesol nádej ďalším pacientom. Peter bol typický dlhoročný diabetik. S touto chorobou žil 30 rokov. Jeho príbeh sa v zásade nelíšil od  príbehov iných dlhoročných diabetikov. Začína sa to pomaly, čísla vychádzajú inak, ako by mali, lekárom sa to nepáči, ale pacienta nič nebolí. Je to choroba? Vtedy je oveľa jednoduchšie nahovárať si, že sa nič nedeje. Lieky predsa pomôžu. Prvých 10 rokov bol takýto priebeh aj u Petra. Potom sa to zlomilo. Cukor prestal poslúchať. Objavili sa vážne komplikácie. Petra začali bolieť nohy, pretože sa mu upchávali cievy a prekrvenie svalov nebolo dostatočné. Bolesti sa stupňovali a  on už nevládal prejsť ani kúsok do obchodu v dedine. Nohy ho začali bolieť aj v pokoji, hlavne v noci. Nedalo mu to spávať. Začal mať problémy so srdcom, vyšetrenia dokonca ukázali, že prekonal rozsiahly srdcový infarkt. Typické pre diabetika, infarkt, ktorý sa neprejaví bolesťou a napriek tomu srdce začne zlyhávať. Ďalšie vyšetrenia ukázali, koľko škôd cukrovka za tie roky napáchala. Peter sa cítil skutočne zle, nevládal chodiť, nevládal dýchať, cukor bol vysoký, laboratórne testy zlé. Nevládal sa hýbať, pretože mal nadváhu. Naďalej priberal, pretože sa nevládal hýbať. Kolotoč pokračoval. Prestal šoférovať. Keďže bol šoférom z povolania, nemohol pracovať. Choroba ovplyvnila život celej rodiny, Peter odmietal aj výlety, dovolenky. 11 rokov bol liečený inzulínom a súčasne liekmi na zníženie cukru. Výsledky krvných testov napriek tomu neboli optimálne, práve naopak, hodnoty cukru sa zhoršovali. Prognóza bola veľmi nepriaznivá. 

V júni 2018 Peter urobil zásadné rozhodnutie. Rozhodol sa, že zmení svoj životný štýl. Začal sa stravovať podľa NFI protokolu. Prvé výsledky bolo možné vidieť okamžite. Už po 2 týždňoch sme mohli znížiť dávku lieku na cukrovku, po mesiaci sme ho úplne vysadili. Postupne sme mohli začať znižovať aj dávky inzulínu. Celkom sme ho mohli vysadiť po 19 týždňoch NFI protokolu. Posledné 4 týždne boli určené na stabilizáciu dosiahnutého stavu. Peter bol na NFI protokole celkovo 23 týždňov. Za ten čas schudol 29 kg. Ďalším efektom bolo aj výrazné zníženie krvného tlaku, internista mu vysadil obidva lieky na hypertenziu. Petrovi sa úplne zmenil život. Po  dlhých rokoch má opakovane výborné laboratórne výsledky. Naďalej si udržiava stabilizovanú hmotnosť. Stravuje sa zdravo, pretože sa tak sám rozhodol. Nová kvalita života mu za to stojí. Za roky som zažila príbehy mnohých ďalších pacientov, ktorí začali s  liečbou podľa NFI protokolu. Mohla by som opísať ich úspechy a pozitívne výsledky. Ale Peter bol prvý. A na to sa nezabúda. 

PS: NFI protokol je stravovací protokol určený k  liečbe diabetu 2. typu. Vyžaduje úzku spoluprácu pacienta a lekára diabetológa, jeho podmienkou je pravidelné denné sledovanie glykémií. 

MUDr. Janka Lejavová Diabetologická ambulancia Liptovský Mikulá

 

Príbeh

Vladimíra Heribana

Vladimír neveril, že by sa len vhodnou úpravou stravy vedel zbaviť liekov na diabetes, schudnúť, zlepšiť tlak a znížiť hodnoty cukru aj cholesterolu. Pomohol mu diétny plán NFI protokol.

Vladimír Heriban bol klasickým cukrovkárom. Bral šesť tabletiek na diabetes a tri na vysoký tlak a ochranu srdca. Diagnózu diabetes typu 2 sa dozvedel pred deviatimi rokmi, keď vyššiu rannú glykémiu odhalila preventívna prehliadka. 

Ochorenie diabetes majú v rodine. Jeho otcovi diagnostikovali cukrovku v 68 rokoch. Vtedy tomu hovorili starecká cukrovka. „Priznám sa, že som tomuto ochoreniu nevenoval žiadnu pozornosť. Ani z hľadiska toho, že by ma tiež mohlo ohroziť,“ priznáva dnes. Prvý rok po stanovení diagnózy bol na diétnych opatreniach, čo sa ukázalo ako nedostatočné. A tak nastúpil na liečbu liekom prvej voľby metformínom. Po troch mesiacoch pri kontrole sa však ukázalo, že takáto liečba nebude stačiť. A tak pribudol ďalší liek.

Na jednom diabetologickom kongrese sa dostal k diétnemu programu s názvom NFI protokol, išlo o úplnú novinku pre diabetikov. „Oslovili ma pani doktorka Janka Lejavová a autor programu David Hickman. Ukázalo sa, že som vhodným adeptom na to, aby som sa mohol zúčastniť na štúdii. Nechal som si všetko podrobne vysvetliť a prejavil som ochotu ísť do toho,“ dodáva. Po piatich mesiacoch sa ukázalo, že to bolo dobré rozhodnutie.

Heriban podľa vlastných slov rád jedol. Chutili mu aj nezdravé jedlá typu knedľa a mastné pečené mäso. „Keďže som nepociťoval žiadne problémy, tak som sa mu nevyhýbal. A aj keď hmotnosť časom rástla, tak pri svojej výške som si stále myslel, že je to ešte v poriadku,“ spomína na časy pred diétou. Dnes sa už k takej strave nechce vrátiť.

Diétny program NFI protokol je špeciálne navrhnutá strava, ktorá kombinuje rôzne potraviny rastlinného pôvodu. Vypracuje sa každému presne na mieru podľa veku, výšky, hmotnosti, pohlavia a ďalších parametrov.

Čo jedával počas diéty? „Napríklad, dnes mám na obed zeleninovú polievku, celozrnné hnedé bezvaječné cestoviny s hnedými hubami, so zeleninou a s tofu,“ hovorí Heriban s tým, že je to ľahké a chutné jedlo. Zhodou okolnosti patrí z protokolu k jeho najobľúbenejším. 

Heriban uvádza, že prvá zmena po začatí NFI protokolu bola veľmi viditeľná, už po dvoch týždňoch mu začala klesať hmotnosť. „V priebehu piatich mesiacov som stratil 21 kíl, a to bez toho, aby som sa akokoľvek trápil,“ poznamenáva s tým, že mal až obavu, že ho úbytok oberie o kondíciu. Prichádzalo leto a on rád chodieval na bicykel. Opak bol však pravdou. Dominantne mu ubúdala tuková hmota, nie svalová. „To som nesmierne ocenil. Veľmi som sa tešil. Kondícia bola vynikajúca, cítil som sa fantasticky, zmenil sa mi pomer svalového a tukového tkaniva,“ dodáva s nadšením.

Veľmi rýchlo tiež zistil, že sa mu začal upravovať aj tlak krvi. Z hodnoty 145/85 sa v priebehu pár dní dostal do normálu. „Čo ma nesmierne prekvapilo, bolo, že nielen tlak sa mi znormalizoval, ale mi neuveriteľným spôsobom klesla aj tepová frekvencia. Štandardne som mával nad 80 tepov, dnes mám okolo 60,“ hovorí.

V priebehu niekoľkých týždňov mu pozvoľna klesal aj cukor. „Po dvoch mesiacoch kontrola glykovaného hemoglobínu ukázala, že glykémie výrazne klesajú. Typickou rannou hodnotou bolo 7,8 mmol/l, protokol som končil na 5,6,“ hodnotí s tým, že sa mu upravil aj lipidový profil. Aj vysoký celkový cholesterol sa dostal na ukážkové hodnoty.

Tak, ako sa mu upravovali hodnoty glykemického profilu, mu lekárka postupne vysadzovala kombináciu antidiabetik. „Na začiatku protokolu som denne užíval šesť tabletiek (po dve ráno, na obed a večer). Dnes už neberiem vôbec nič.“ hovorí. Tým, že sa mu upravil tlak a pulzová frekvencia, boli mu postupne zredukované aj lieky na vysoký krvný tlak. Dnes užíva tretinu z pôvodných liekov.

Heriban priznáva, že prišli aj obavy. „Hlavnú obavu z NFI diéty som mal najmä z hladovania. Veľmi rýchlo sa ukázalo, že ani jediný deň som nemal situáciu, keď by som sa cítil hladný,“
Druhá vec, ktorá ho počas diétneho protokolu prekvapila, bola, že všetky jedlá, ktoré obsahovala, mu chutili. Tvrdí, že tam nie je nič také, čo by človek prehĺtal so sebazaprením. „Autor tohto protokolu mi na moje obavy z hladovania vysvetlil, že tento program nie je o množstvách a hladovaní, ale o chémii, o zložení toho jedla,“ dodáva s tým, že po jedle sa cíti nasýtený, má ľahký žalúdok a pocit ľahkosti.

Spočiatku bolo pre neho náročnejšie pozháňať niektoré špecifické suroviny, ktoré predtým nepoznal, a chvíľu trvalo, kým si osvojil aj prípravu receptov. „Netreba sa toho zľaknúť, spočiatku to môže vyzerať náročné na zásobovanie aj prípravu, ale nie je to tak. Je to len prvý dojem vyplývajúci z toho, že človek nie je zvyknutý na takýto typ zloženia stravy a kúpu istých potravín,“ dodáva Heriban. Dnes to už ako problém vôbec nevníma.

Diétny program sa skončil po 5 mesiacoch. „Po absolvovaní protokolu nastupuje takzvané adaptačné obdobie, čo je striedanie racionálnej stravy a diétneho programu NFI,“ vysvetľuje s tým, že sa veľmi teší, že všetky pozitívne hodnoty dosiahnuté počas diéty sa držia. „Vážim si svoj dosiahnutý zdravotný stav, už sa nikdy nebudem stravovať ako predtým,“ priznáva. Fyzicky a kondične sa cíti výborne, mentálne maximálne osviežený. „Mám chuť do práce aj vnútornú silu bojovať s ťažkosťami,“ dodal.




Nepremeškajte svoju príležitosť

Knihu nie je možné kúpiť v kníhkupectve

Knihu Stravou k zdraviu môžete získať iba prostredníctvom našej webovej stránky. Nie je určená na predaj cez sieť kníhkupectiev. 

nfi stravou k zdraviu
Nákupný košík